A világ legmagasabb épületében mecset, szálloda és kilátó is található

 

Őszi kiruccanásra készülünk a családdal, apartmanokat, szállodákat nézegettem a neten. Kisfiam ott sertepertélt a közelben, kérdezgetett, ahogy mindig is szokott. Hű de magas ez a szálloda, ez hány emelet? De nem várta meg a választ, jött is a következő kérdés. Anya, melyik a világ legmagasabb épülete? Sejtettem, hogy a Közel-Keleten van, de segítségül hívtuk a keresőt és máris olvashattunk egy 828 méter magas gyönyörű felhókarcolóról, ami Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben található. Burdzs Kalifa a neve, egy 160 emeletes felhőkarcoló.

Mondta is a gyerek, hogy menjünk ide őszi kiruccanásra, hátha van benne szálloda is. Valóban van benne szálloda, de én egy kicsit közelebbre és költséghatékonyabban gondoltam kirándulni, mondjuk 2 megyével arrébb. Érkezett megint egy kérdés: Miből hogyan épülnek fel ezek az épületek? Fémszerkezetekből, sok-sok betonból, üvegből vannak, válaszoltam, de mivel nem vagyok annyira tájékozott ebben a kérdésben, ismét segítségül hívtuk a keresőt. Találtunk is különböző vállalkozásokat, melyek ilyen acélszerkezeteket kiviteleznek építkezésekhez igény szerint, mint például a weben az acelpartner.hu oldalon található Acélpartner Kft is.

Az Acélpartner egy budapesti vállalat, mely 1999-ben alakult. Fő profiljuk az általános rendeltetésű szerkezeti acélok és az enyhén ötvözött acélok megmunkálása: plazmavágás és a melegen hengerelt lemezek vágása, de foglalkoznak hegesztési gyök előkészítéssel, szemcseszórásos felülettisztítással is. Továbbá végeznek acélszerkezetek gyártásával, lemezlakatos munkákkal, CNC gépi forgácsolással kapcsolatos teendőket is, emellett kereskedelemmel is foglalkoznak.

Partnereik főleg a gép-, az energia- és az építőiparból kerülnek ki hazai és nemzetközi téren is. Nagy kapacitással, rövid vállalási határidővel dolgoznak meglévő és leendő ügyfeleik nagy megelégedettségére. Saját alapanyagkészletük mindig 2000 tonna körül mozog, ezért rövid vállalási határidőkkel tudnak dolgozni. Feldolgozási kapacitásuk vágott lemeztermékek esetén akár 6-7000 tonna is lehet évente.

Bátran fel lehet keresni őket teljesen laikusként is, hiszen profi technológusaik segítenek kidolgozni az elképzelést a tervezéstől a megvalósításig. Tanácsot adnak az anyagokkal, kezelési technikákkal és a minőséggel kapcsolatban is, majd elkészítik a műszaki rajzokat és megtervezik a termékeket igény szerint, és vállalják a szükséges anyagok beszerzését is. Ajánlatkérés esetén 1-3 napon belül adnak visszajelzést, a különféle megbízásokat pedig 1-2 hetes teljesítési határidővel vállalják. Profi géppekkel dolgoznak, többek között CNC lángvágókkal (4 és 6 fejes), finomsugár plazmavágókkal, szemcseszóróval, targoncákkal és híddarukkal.

acelpartner.hu

Lángvágással többek között szerkezeti acélokat dolgoznak fel, megadott méretekig. Többféle lángvágógépet alkalmaznak, amely lehetővé teszi a legszélesebb körű igények kielégítését és a rövid vállalási határidőket. Ezek a gépek propángázzal működnek, szép vágási felületeket tudnak készíteni a vastagabb lemezek esetében is, biztosítva a megfelelő vágási pontosságot és alakhűséget is. A lángvágott felületet a munka elvégzése után minden esetben megtisztítják, kézi köszörűvel. Ez a folyamat még a szemcseszórás előtt minden esetben megtörténik.   

Plazmavágást szénacélok és erősen ötvözött acélok esetén alkalmaznak szintén adott méretekig, ami a lemezvastagságot és a táblaméreteket illeti.  A vágógépek rotációs fejekkel felszereltek, ez lehetővé teszi hogy merőlegese, vagy ferdén vágjanak, jelöljenek, írjanak a fémfelületre akár. A kor elvárásaihoz való alkalmazkodással beszereztek olyan gépet is, amely használatával van lehetőség belső kivágások kialakítására.

Van olyan szolgáltatásuk is, melynek biztosítása egyedülálló az országban. Vállalják korábban levágott alkatrészek utólagos gyökölését, bármilyen CNC technológiával készültek is el. Igény esetén a legyártandó alkatrészeket hegesztési gyökelőkészítéssel is ellátják.

A különböző vágási és gyökölési technológiák alkalmazásával bonyolult alkatrészek gyártását teszik lehetővég.

A vágást felülettisztítás követi, először kézi köszörűvel, majd szemcseszóró berendezéssel. Ezzel esztétikus felületet hoznak létre, mert eltávolítja a vágási mikronnyomokat és a felületi korróziót is.

 Az Acélpartner Kft. a fent felsoroltakon kívül más egyéb tevékenységeket is végez. Ezek közé tartozik a kész acélszerkezet gyártás, az építőipari kivitelezés és a bérmunka végzése, valamint a kereskedelem is.

Vállalják részegységek készre gyártását olyan alkatrészekből, melyeket előzőleg vágtak és megmunkáltak. A gyártási folyamatok irányítása és ellenőrzése, a szállítás és raktározás lebonyolítása nem okoz gondot, hiszen egy évtized tapasztalatával és szakértelmével dolgoznak ezen a területen is.

Az acélszerkezet gyártáson kívül építőipari munkákat is vállalnak. Szerződés alapján kőműves, lakatos és építőmesteri feladatokat is ellátnak, emellett földmunkát és vasúti pályaépítést végeznek.

Ezek mellett a vállalkozás igény szerint elvégzi a vevő által biztosított alapanyagok feldolgozását is, bérmunka keretei között. Ehhez szükség van a gyártási műhelyrajzokra, az igények egyeztetésére és a vágási egységárak megvitatására. Ha szükséges, szemcseszórással történő felülettisztítást is elvállalnak.

Az acelpartner.hu egy korrektül összerakott weboldal, ami egy nagyon szimpatikus, sokoldalú és szakmai szempontból profi céget ismertet. Informatívan mutatják be a különböző acélfeldolgozási formákat, a laikusok számára is érthető, érdekes nyelvezettel. Olyan részletekre is kitérnek, hogy milyen technológiákhoz, milyen gépeket használnak és a legapróbb részletességig bemutatják a különböző eljárásformákat és munkafolyamatokat is.Nekem nagyon tetszett, amit az oldalon láttam, mondtam is a kisfiamnak, hogy majd jó alaposan megvizsgáljuk a szállodát, amiben lakni, és a különféle épületeket, ahol járni fogunk, hogy vajon melyikben van acélszerkezet.