Utazás közben kaptuk a hírt az elhatározásról, apa leszokik az alkoholról

Épp Keszthelyen voltunk a férjemmel, korai nyaraláson, mikor anya felhívott, hogy végre apa úgy döntött, leszokik az alkoholról. Ez mindannyiunknak nagy megkönnyebbülés volt. már rég óta próbáltunk rábeszélni a lelkére, de eddig görcsösen ragaszkodott hozzá, hogy neki nincs semmi problémája, köszöni szépen. Az utóbbi pár hónapban kezdett megenyhülni az ötlet felé, miután kapott egy alapos fejmosást a háziorvostól, miszerint, ha nem kezd el leszokni, akkor nem valószínű, hogy látja felnőni az unokáját. Az elhatározás mind nagyon szép meg jó volt, de úgy döntöttünk Kristóffal, hogy nem hagyjuk kárba veszni.

Ahogy visszaértünk a szállásra elkezdtünk kutakodni az interneten, vajon mi lenne a legjobb megoldás apa számára. Először állami rehabilitációs központokat nézegettünk, de azok túl sok időbe telnének, és ugyan apa nem kimondottan szereti a munkáját, a fizetése nem rossz. Így találtuk meg végül a https://felepulok.hu oldalt, ahol egy 28 napos rehabilitáció után már jó esélye lesz a felépülésre. Mivel ez egy magánkézben lévő rehabilitációs központ, ezért az ára nem épp alacsony, de tekintve, hogy mind a négyen egész jól keresünk, össze tudtuk dobni az árát. Plusz biztos voltam benne, hogy megéri, így inkább tekintettem rá úgy, mint befektetésre, nem pedig kiadásra.

Az oldalon alaposan szétnéztünk persze, mielőtt erre az elhatározásra jutottunk. Rengeteg pozitív véleményt kaptak, és az oldal már alapból úgy mutatja be az egész központot, mint egy személyes tapasztalatra épülő professzionális segítő létesítményt. Persze, ez nem jelenti azt, hogy valami orvosi szanatóriumra kell gondolni, nem maga a rehabilitációs központ egy nagyobb családi háznak megfelelő épület, ahol maximum 6 személyt tudnak elszállásolni nagyon jó körülmények között. A hátban van 2 két ágyas és 2 egy ágyas szoba, egy nagyon szép fürdőszoba, étkező, egy tágas nappali és terasz. A képek alapján egy nagyon vidékies, falusias közegben van az egész Szőcön.

Maga a program természetesen tudomány kutatáson alapul és a Minnesota-modellt alkalmazza, ami nagy hangsúlyt fektet a csoportos tevékenységekre, de ugyanakkor figyelembe veszi a család és az edukáció fontosságát is. Ezek mellett pedig szabad idős tevékenységeket is terveznek, így a betegek nagyszerű körülmények között gyógyulhatnak. A leírás alapján fogalmazhatunk úgy is, hogy a program célkitűzése, hogy ne csak a test, hanem az elme és a lélek egészségét is garantálja.

A 28 napos felépülési program után jár utógondozás is, aminek a keretében családi és személyes konzultációkon keresztül segítik a páciens további fejlődését, ami nagyon megnyugtatott. A rehabilitáció után ugyanis nagy a visszaesés veszélye. Természetesen ennek a meggátolására kapjuk majd mi is az okítást, ami megint nagyon okos meglátás.

Miután haza értünk megmutattuk apáéknak is a https://felepulok.hu-t, és némi morfondírozás után apa is beleegyezett. Telefonon egyeztettünk az emberkével, és kaptunk időpontot állapotfelmérésre, amit Veszprémben vagy Budapesten tudnak elvégezni, mi Pestet választottuk, az volt közelebb. Nagyon remélem, hogy meghozza majd a várt eredményt a program.