Gyorsabban csináltattunk energetikai tanúsítványt, mint ahogy megterveztük a nyaralást

Neked elég lenne 24 óra, hogy megtervezd a nyaralásodat? Én bevallom, hogy nekem nem lenne elég. Én mindig is lassan haladtam az ilyesmivel, 2-3 napig pakolok, listákat írok, utakat, programokat tervezek. Nekem sehogy sem lenne elég 24 óra, talán még ahhoz sem, hogy bepakoljam a bőröndömet.

Az energetikai tanúsítványt ennyi idő alatt viszont már el is készíti egy cég, a https://www.e-tanusitas.eu/ oldal. Itt idő garanciával dolgoznak, maga a tanúsítvány 12 óra alatt elkészül, de mivel elküldik futárral a dokumentumot, 24 órát vesz igénybe a dolog, ami szerintem borzasztóan jó idő. 12 óra alatt azt sem döntöm el, milyen cipőket vigyek magammal egy hosszabb nyaralásra, itt pedig energetikai tanúsítványt készítenek.

Egyébként ezt onnan tudom, hogy a legjobb barátnőm, akivel egyébként most megyünk majd Görögországba, éppen most adta el a nagymamája lakását. Az ingatlan eladásakor ment az ügyvédhez, aki figyelmeztette, hogy erre a papírra is szüksége lesz. Ő adta meg a https://www.e-tanusitas.eu/ oldal elérhetőségét, akikkel egyeztettünk a tanúsítvány kiállításáról.

A https://www.e-tanusitas.eu/ oldal egyébként egy nagyon jól felépített oldal, ami könnyen kezelhető, és tele van hasznos információkkal. Nekem még sosem volt dolgom energetikai tanúsítvánnyal, eddig a létezéséről sem tudtam, de ezen az oldalon minden le van írva róla, így hamar a téma mestereivé váltunk.

A https://www.e-tanusitas.eu/oldalon egyeztettünk időpontot, megnéztük, mennyibe fog kerülni a tanúsítvány, és vártuk a szakembert, aki a megbeszélt időpontban meg is jelent.

Az energetikai tanúsítvány egyébként az adás-vételhez kell. Sokan nem tudják, de ez a dokumentum megmutatja, hogy energiafelhasználás szempontból milyen kategóriába tartozik az ingatlan. Van is erről egy szuper ábra a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon. Nekem kicsit olyan, mint mikor a hűtőkre írják rá, hogy mennyit fogyasztanak. De legalább könnyen érthető. Összesen 12 kategória van, ha jól számoltam. A legjobb az A++ és a legrosszabb pedig a JJ. De elvileg már az is jó, ha D besorolásba tartozik egy ingatlan. A c és a b gyakori még, értelemszerűen ezek sokkal jobbak.

Szerintem amúgy az árak sem vészesek, főleg, hogy egy belvárosi házról van szó, ennél sokkal több pénzt is elkérhetnének, ha akarnának. Sőt, a tanúsítvány mellé adnak egy Ingatlan Kisokost is, amiben remek tippek vannak az ingatlanokkal, felújításokkal és még sok más ingatlanos témával kapcsolatban.

Maga a tanúsítvány a mi esetünkben 24.990 Ft-ba került, mivel egy 150 négyzetméteres budapesti családi házról van szó.

A tanúsítás rendben zajlott, egy kedves munkatársuk jött ki és ellenőrzött mindent, ami a tanúsításhoz kellett. Megnézte a födémet, a padlót, a nyílászárókat, a tájolást, a vízmelegítő rendszert. Kellett még az ingatlan helyrajzi száma is ehhez, de nem tartott sokáig az egész.

Ahogyan ígérték, 24 órán belül futár hozta a tanúsítványt a https://www.e-tanusitas.eu/ oldaltól, ami szerint az ingatlan E kategóriába sorolható. Nem lepett meg igazán a dolog, mivel egy régi, kissé rossz állapotú házról van szó, az ablakok, az ajtó is elég régi, nem igazán korszerű a fűtés sem, várható volt az eredmény.

Szerencsére, mivel ennyire gyorsan dolgoznak, meg is lett időben a tanúsítvány, mire alá kellett írniuk a papírokat. A tanúsítvány pedig a házzal együtt gazdát cserélt, hiszen ez ugyanúgy, mint az alaprajzok, az ingatlanhoz tartoznak, és mindig az aktuális lakó tulajdonát képezik.

Hihetetlen gyorsan dolgoznak a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalnál, egészen megleptek ezzel, hiszen nem gondoltam, hogy ennyire gyorsan el tudnak készíteni egy ilyen dokumentumot. Jó, hogy a barátnőm révén kapcsolatba kerültem a céggel, és már tudom, milyen egy tanúsítás, mi kell hozzá, és melyik cég végzi, így ha nekem lesz szükségem rá ingatlan eladásnál vagy valamilyen pályázat igénylésekor, tudni fogom, melyik céget kell keresnem.

Mással is foglalkoznak amúgy, ingatlan értékbecsléssel, napelemekkel, és hitelfelvétellel is lehet keresni őket, elég sok mindenre kiterjed a tevékenységük, ezért is érdemes vetni egy pillantást az oldalukra: https://www.e-tanusitas.eu/.

Nagyon sok mindent lehet innen tanulni, nem csak az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban. Részletesen írnak a hitelekről, lakásfinanszírozási formákról, ami szerintem talán többeknek lehet érdekes, mint az energia tanúsítvány.

https://www.e-tanusitas.eu/
https://www.e-tanusitas.eu/