Utazás közben is tanul az ember

Egyszer mikor külföldre tartottunk és órákig utaztunk a vidéki falvakon át, feltűnt, hogy milyen sok épület tetején van napelem. Nem igazán tudtam, hogy mire valók ezek az óriási panelek, de mikor felhívtam rá a férjem figyelmét, elmesélte, hogy az ő szülei farmján is használnak napelemet, mert sokkal gazdaságosabb mintha a szolgáltatótól vennénk áramot, ráadásul megújuló energiával működik. Ők a NapelemRendszer.info oldalon át kértek felmérést, hogy alkalmasak e rá a tanyán álló ingatlanok, hiszen a learatott gabonából származó magvak megfelelő hőmérsékleten való tartása, az állatok istállóinak fűtése télen, illetve a hosszú házuk felfűtése komoly összegbe került minden évben. A cég ingyenesen kiment hozzájuk a helyszínre elvégezni a felmérést, és a telepítést is lebonyolították rövid időn belül. Immár lassan öt éve nem fizetnek az áramért, és nagyjából még egyszer ennyi idő múlva már teljesen meg is fog térülni a rendszer ára.

Mikor megkérdeztem, hogy is működik ez a rendszer, a férjem elmagyarázta, hogy a nap sugaraiból nyeri az egyenáramot, amely önmagában még nem elegendő a fűtéshez és az áramellátáshoz, de egy inverter segítségével már használható váltakozó áramot lehet előállítani. Télen persze ugyanúgy a szolgáltatótól kell áramot vásárolni, de mivel nyáron rendszerint sokkal több áram termelődik a panelek segítségével, mint amennyit felhasználunk és ez a felesleg eljut a szolgáltatóig, aki felhasználja azt, így nekünk sem kell sokat fizetni érte, amikor mi kapunk tőlük áramot.

Ha valakit érdekel részletesebben, ezeknek a szerkezeteknek a működése és az előnyei, érdemes ellátogatni a NapelemRendszer.info oldalára.