Egy könyv segített, hogy el tudjak lazulni nyaraláskor?

Kicsit későre tolódott idén a menetrendszerű, nyár végi, horvátországi nyaralásunk. Általában augusztusban jövünk, de sosem hagyjuk a legutolsó hetek valamelyikére. Ennek nem csak a vírushelyzet miatti bizonytalanság – nem tudtunk határozni, hogy jöjjünk-e? -, hanem a sok stressz is volt az oka. És végül igen, egy könyv segített, hogy ne idegeskedjek végig, itt Zadarban!

No nem akármilyen könyv, hanem egy amolyan mesekönyv-féle. De még mielőtt félreértenétek, nem én szeretek gyermekkönyveket olvasni ahhoz, hogy ellazuljak. A történet ott kezdődik, hogy a barátnőm gyermeke, a keresztlányom, Sára nemsokára iskolás lesz. Bár, mostanra eldőlt, hogy csúszik egy évet, de mivel sokáig úgy nézett ki, hogy talán már idén feljebb léphet az oviból, minden gondolatunkat ez töltötte ki. Nem csak az anyukájáét, Margóét, de én is csak ezen kattogtam végig. Sára amúgy is a határán született annak, hogy évvesztes legyen, de végül azért döntöttek a nálunk hozzáértőbbek még egy év óvoda mellett, mert neki korábban is, kicsit nehezen ment más gyermekekhez képest, hogy elkezdjen beszélni.

Az ezzel kapcsolatos aggódásom és keresgélésem közepette ráakadtam egy oldalra, ahonnan pont Sárának való könyveket lehet vásárolni. Az oldal – a Szilvia logopédia – iskola előkészítő feladatok mellett hasonló, a gyermeki fejlődést, beszédkészséget fejlesztő kiadványokat ajánl. Már alig várom, hogy az elsőt a kezembe foghassam, amit megrendeltem. Eredetileg el sem mondtam volna Margónak, hogy mit találtam, hátha jó meglepetés lesz. De azt sem akartam, hogy még hetekig, hónapokig neki is minden napjából elvegyen ez a dolog, és ne csak az én nyaralásom menjen tropára a folyamatos “kattogástól”, hogy mi könnyíthetné meg Sárának a majdani iskolakezdést.

Ez a képességfejlesztő könyv, amit úgy várok most, hogy megérkezzen, pont öt éves kortól ajánlott, de ahogy olvasom, rálelhettem volna hamarabb is igazán, ezekre a dolgokra. Ugyanis nem csak ötéves kortól, hanem hamarabb is elkezdhetők olyan otthoni játékos foglalkozások, amikben ezek a könyvek segítenek. Ha bárkinek hasonló gondja adódik az említett dolog kapcsán, főleg ha egy kisgyermekkorú valakit érint ez az úgynevezett “nyelvi késés”, mindenképpen érdemes szétnézni Szabó Szilviánál. Főleg mert – ahogy említettem – az oldalról megrendelhető könyvek, matricák stb. bizonyos esetekben akár már két éves kortól ajánlottak. Az általam rendelt mesekönyvben ugyan iskola előkészítő feladatok vannak, de még jóval a sulikezdés előtt is jó dolog a használatuk, az ovis korszakban. A könyv leírásában megfogott, hogy a hangsúlyt a sok egyéb, tudományos szempont mellett arra teszi, hogy “szülőként megnyugtathatod magad, hogy készültetek”. A mi lelkünknek, az enyémnek és Margóénak pont erre volt szükségünk. Hogy Sára esetében is ne száz százalékig bízzuk rá a dolgot az intézményi oktatásra. Nem mintha nem bíznánk abban, hogy kifogunk egy csupaszív pedagógust, de ha kivehetjük a részünket belőle, az miért ne volna lelkesítő? És megnyugtató egyben. De nem csak arra kell gondolni, hogy akkor lehet szükség ilyen, iskola előkészítő feladatok sorának elvégzésére, ha a gyermeknél kialakult valamilyen mértékű “nyelvi késés”. Az oldal meglátásai szerint például a gyermekek 70%-ának vannak hiányosságai ahhoz, hogy gond nélkül iskolásnak álljanak. 70% az nagyon sok, ezért az ilyen könyveket leginkább mindenkinek ajánlanák, kisebbeknek nem az iskola előkészítő feladatok témakörében, hanem egyéb dolgokban. Beszédfejlesztés, beszédindítás, artikuláció stb. Kisebb korban napi pár perc használatra, később pedig hosszabbra. Ez ugyanis nem valami didaktikus és nyögvenyelős programnak tűnik amúgy sem, hanem valóban egy játékos dolognak. Egy színes mesekönyvnek, aminek az olvasása, akár csak rövid időre naponta, nem más, mint játék! Annak ellenére, hogy nem csak otthon, már intézményekben, oktatás, és oktatás-előkészítés során, szakemberek is használják. Nem is kevesen.

Összességében tehát nem arról van szó, hogy rászoktam volna nyaralás közben az olvasgatásra, az sosem volt szokásom, most mégis egy könyv mentette meg valamiképp ennek a hétnek a hangulatát. És ha elfogadtok egy tanácsot: ti se menjetek úgy nyaralni, kikapcsolódni, hogy a megoldatlan problémákra nem kerestek mielőbb megoldást, hogy ne kelljen rajtuk rágódni pihenés közben. Nekem most szerencsére meglett a megoldás!